A kiállítás


A kiállítás


A 2017. június 1-jén megnyíló kiállítás az első állandó kiállítás Európában, amely az atomfegyverek emberre és környezetre mért pusztító mutatja be az 1945-ben Hirosimát és Nagaszakit ért atomtámadáson keresztül. Szeretnénk ráirányítani a figyelmet az erősödő nukleáris fenyegetettségre és kampányolunk egy atomfegyver-mentes világért.

A kiállítás azért jön létre, hogy felhívjuk a figyelmet a kibontakozó új hidegháború veszélyeire. A jelenlegi kiállítás olyan eredeti tárgyakkal egészül ki, amelyek az 1945-ös hirosimai és nagaszaki atomtámadást követően megmaradtak – megrongálódva, megégve – és amelyekhez személyes történetek kapcsolódnak.

Az eredeti tárgyakat a Hirosimai Béke Emlékmúzeum és a Nagaszaki Atombomba Múzeum bocsátja rendelkezésünkre. A kiállított korabeli tárgyak egy része időszakosan lesz megtekinthető a Sziklakórház Atombunker Múzeumban 2017 júniusától 2017 október végéig. A Múzeumunkban megnyíló új kiállítás egyedülállónak és hiánypótlónak számít, ugyanis sem az országban, sem Európában nincs még egy olyan kiállítás, amely az atomfegyverek pusztító hatását mutatja be, és amely ilyen széles társadalmi rétegeket kíván megcélozni.
Ezt az üveget egy építkezési területen találták a hipocentrum közelében. Ezen a helyen több, hasonló módon eltorzult üveget találtak – ez is bizonyítja a bomba által keltett hő intenzitását.
A 13 éves Orimen Shigeru első osztályos tanuló volt a Második Hiroshima Tartományi Középiskolában. Akkor érte a robbanás, amikor épületbontási munkálatokra volt kirendelve. Az atomrobbanást követő napon, édesanyja – az akkor 37 éves Shigeko –, járni kezdte az elpusztított várost, kétségbeesetten kutatva fia után. Augusztus 9-én kora reggel, végre rátalált gyermeke testére, amely hasához szorítva tartotta kormos, vizes kulacsát és ebédes dobozát. Aznapi ebédjének különleges eszmei értéke volt. Mivel apját és bátyját besorozták katonai szolgálatra, a fiatal Shigeru igyekezett segíteni édesanyjának. Beszántott és megművelt egy kisebb földdarabot egy hegyoldalban. Az ételdoboz tartalma a földjéről származó első aratás eredménye volt, és ezért nagyon örült az aznapi ebédjének. Shigekot mélységesen elszomorította, hogy fia úgy halt meg, hogy egy harapást sem evett belőle.
2016 Május 27-én, az Egyesült Államok volt elnöke, Barack Obama, lett az első államfő, aki annak ellenére, hogy egy olyan ország élén áll, amely nukleáris fegyver birtokában van, meglátogatta a Béke Emlékparkot és a Hiroshima Béke Emlékmúzeumot. Az elnök, többek között, megnézte a Sasaki Sadako papír daruit tartalmazó kiállítást is. A fiatal lány abban reménykedett, hogy kigyógyul a leukémiából, de sajnos 10 évvel az atomrobbanás után meghalt. Obama elnök négy hasonló darumadarat hajtogatott, amiket Hiroshima városának ajánlott fel, illetve írt egy üzenetet a nukleáris fegyverek eltörléséről.